zaterdag 22 februari 2014

Nederland pakt lang verwachte titel ploegenachtervolging

Nederland heeft weer een gouden medaille aan het totaal toegevoegd. De Nederlandse herenploeg met Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij wonnen hun race tegen Zuid-Korea.

De opluchting droop er van af. Na twee makkelijke ritjes in serie en halve finale moesten de Nederlandse heren na de decepties van Vancouver en Turijn aan de bak.

Tegen de Zuid-Koreanen die al lang gebrand zijn op eremetaal op dit ondereel werd het spannend. De opening was met 0.04 voor de snelle Aziaten. Per halve ronde wisselde de leiding in de race. Maar toen Sven Kramer gas gaf halverwege werd het eerste gaatje geslagen. De Nederlanders die als een team opereerden liepen vervolgens steeds verder uit om in een nieuw Olympisch record: 3.37.71. Daarmee haalden de zilveren Koen Verweij en Jan Blokhuijsen hun eerste goud binnen. Sven Kramer had dit al op de 5 km binnengehaald. Jorrit Bergsma -die zich vanochtend terugtrok uit de ploeg -deed dit op de 10 km. Alleen op de 1500 meter werd geen goud door Nederland behaald.

Ontlading

Jan Blokhuijsen verwoordde de opluchting: "De ontlading was compleet. Er stond veel druk op. Eindelijk wonnen we nu in de achtervolging".
Op de vraag van verslaggever Bert Maalderink om nog terug te komen op het terug trekken van Jorriot Bergsma vertelde Sven Kramer: We hebben niks tegen Jorrit, integendeel zelfs. Arie (Koops, de coach red.) heeft voor deze opstelling gekozen. Als hij er voor kiest om zich terug te trekken is dat zijn besluit."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten