vrijdag 14 februari 2014

Nederland naar recordhoogte met zilver en brons bij vrouwen

Nederland is op 12 medailles gekomen, vier meer dan in Vancouver! Ireen Wüst en Margot Boer beklommen op de olympische 1000 meter respectievelijk als tweede en derde het podium, waardoor Nederland een vierde plaats inneemt op de medaillespiegel. Hiermee zijn de Winterspelen voor Nederland nu al het succesvolste ooit

Zowel Wüst als Boer reden naar hun tweede plak van deze Winterspelen. Eerder kroonde de 27-jarige Brabantse zich op de drie kilometer tot olympisch kampioene en was Boer op de 500 meter ook al goed voor brons.
Wüst kwam in de 17e rit tegen Brittany Bowe in 1.14,69 over de streep. Margot Boer klopte een race eerder in het laatste gedeelte de Russische favoriete Olga Fatkoelina. De 28-jarige Nederlandse sprintster miste op andere toernooien vaak net het podium. Nu "viel het kwartje wel goed"en klokte ze 1.14,90.

Vroege beslissing


Hong Zhang noteerde al voor de dweilpauze de winnende tijd van 1.14,02. Op deze tijd - en het eerste Chinese schaatsgoud ooit - beet iedereen zich in het vervolg van de 1000 meter stuk.
De overige twee Nederlandse deelneemsters kwamen net tekort.  Lotte van Beek (22) eindigde in 1.15,10 op een 5e plek. Leenstra (24) kwam in 1.15,15 over de finish en zag zich daarmee als 6e terug op het scorebord. Met vier schaatsers bij de eerste zes werd de Nederlandse suprematie bij het schaatsen andermaal bevestigd.


Vreugde en verdriet

Zo blij als Boer was met brons, zo teleurgesteld was Wust met het zilver. De fanatieke alleskunner was met een doel gestart: goud. Gerard Kemkers moest na afloop op haar inpraten dat de Nederlandse een prima prestatie had neergezet en een hogere klassering vandaag niet mogelijk was. Voor Wust is het een mooie prikkel om bij de 5000 meter weer volop te vlammen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten