zaterdag 8 februari 2014

Historische 5 kilometer voor Nederlandse schaatsers

De Nederlandse schaatsers hebben een unieke prestatie neergezet. Op de 5000 meter bij mannen kleurde het hele podium Oranje. Sven Kramer eindigde in een nieuw Olympisch record (6.10.76) op de eerste plaats. Achter hem pakte Jan Blokhuijsen het zilver voor Ingmar Bergsma, die het brons mee naar huis nam.

Kramer pakte zijn tweede gouden medaille en sleepte de 100e gouden schaatsmedaille bij de mannen in de wacht sleepte. Vier jaar geleden was de Fries in Vancouver ook al de beste op de 5000 meter.  Daarmee is hij de eerste Nederlandse schaatser ooit die zijn olympische titel met succes verdedigt.

"Ik wist dat het een hele goede rit was", aldus Kramer in een eerste reactie tegen de NOS. "Ik had de hele week 6,10 in mijn hoofd. Ik heb de hele nacht niet geslapen. Ik dacht alleen aan rondes van 29,2."
"Het ging volgens het boekje", vervolgt de 27-jarige Fries. "Ik was helemaal gefocust op deze rit, was erop gebrand dit goed te doen."

Blokhuijsen en Bergsma

Blokhuijsen reed in een duel met de Belg Bart Swings naar het zilver. Hij klokte een tijd van 6.15,77. Swings kon lang volgen en noteerde een tijd van 6.17,79 en werd daarmee vierde. Blokhuijsen sprak "over een niet lekkere race, waarin hij veel  moest werken en iets te hard van start ging".
Bergsma kwam na Kramer in actie. Hij ging voor goud en ging sneller van start dan Kramer. Tot 3000 meter reed hij onder het schema van de tijd van Kramer. De Fries kon het tempo echt niet volhouden en moest met 6.16,66 uiteindelijk bijna zes seconden toegeven op de tijd van de olympisch kampioen.

Nederland had in 1998 voor het laatst meerdere medaillewinnaars op de vijf kilometer, met Gianni Romme (goud) en Rintje Ritsma (zilver). De enige keer dat één land eerder het volledige podium op de 5000 meter bezette was in 1962 door Noorwegen. Sven Kramer die zijn titel prolongeerde tekende voor de 100e scha

Outsiders

In de zevende rit zorgde de Rus Denis Yuskov voor de eerste opwinding op de tribunes. Hij reed lang rondjes onder de 30 seconden en kwam uiteindelijk uit op een tijd van 6.19,51. Zijn landgenoot Ivan Skobrev stelde teleur met een tijd van 6.19,83.
De Koreaan Seon Yuk Lee stelde ook teleur. Hij finishte nog achter Skobrev op een tiende plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten