donderdag 20 februari 2014

Kwartfinales ijshockey: Rusland al naar huis

De Russische ijshockeyers zijn op de Olympische Spelen in Sotsji al in de kwartfinales uitgeschakeld.Het gastland werd verslagen door Finland: 1-3. Rusland,dat sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie slechts zilver (2002) en brons (2006) won op de Spelen,begon nog goed,want via een powerplay-goal van Kovaltsjoek werd het al snel 1-0.

De Finnen,goed voor zilver en brons op de laatste twee Spelen, namen echter nog voor het einde van de eerste periode de leiding via treffers van Aaltonen en Selanne.
Selanne kegelt de Russen uit het toernooi
In de tweede periode maakte Granlund (powerplay) er 3-1 van,waarna de ploeg van sterspeler Malkov tot verdriet van de fans de schade niet meer konden herstellen. Rusland had in de poulewedstrijden ook al een smadelijke nederlaag na shoot-outs tegen de andere grote rivaal. de Verenigde Staten, geleden.

De voormalige Sovjet Unie (en het GOS) was in de periode 1954-1994 een grootmacht op ijshockey gebied. Slechts op de spelen van Squaw Valley en Lake Placid moesten de voorlopers van Rusland de gouden medaille aan thuisland Verenigde Staten laten. De overige 7 keer werd de staat Olympisch kampioen. Het ijshockey geldt voor veel Russen als meest prestigieuze onderdeel.

Canada-Letland

Olympisch kampioen Canada moest had zijn handen vol tegen het stugge Letland, dat eerder al vice-kampioen Zwitserland uitschakelde. Lang bleef het 1-1 in de spannende wedstrijd. De Letse doelman Kristers Gudlevskis dreef Canada tot wanhoop met liefst 55 saves, maar op een slapshot van Weber tijdens een Canadees powerplay moest hij passen.

Verenigde Staten-Tsjechië

In de halve finale stuit de titelverdediger op de Verenigde Staten, de verliezend finalist van Vancouver. De Amerikanen hoefden zich aanmerkelijk minder in te spannen.Ze stonden al rap met 4-1 voor tegen Tsjechië,dat met 5-2 aan de kant werd gezet.

Zweden-Slovenië

Wereldkampioen Zweden kwam tegen Slovenië evenmin in de problemen. Het won met 5-0 en stuit nu op Rusland-bedwinger Finland. Slovenie had eerder laagvlieger Oostenrijk bedwongen, maar moest nu tegen een team dat twee maten te groot was. De Zweden zijn erg goed in vorm en de kampioen van Lillehammer en Turijn geld nu weer als favoriet voor de titel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten