woensdag 26 februari 2014

Italië grote verliezer in Sotsji

Nederland deed het tijdens de Winterspelen van Sotsji uitstekend door alle records op medaillegebied te verbreken. Ireen Wüst werd daarbij keizerin van Sotsji door meer medailles dan welke sporter dan ook te winnen. Ook werd  ze de koningin van de Nederlandse sporters door met vier maal goud, driemaal zilver en 1 bronzen plak Inge de Bruijn en Ard Schenk als succesvolste Nederlandse Olympiërs te verdringen.

Belgie niet op het scorebord

In schril contrast met de Nederlandse medaille oogst staan de prestaties van België, die op nul medailles in Sotsji eindigden. Niet dat dit een verrassing is, de laatste medailles op de Winterspelen werden lang geleden en ook nog eens door Hagenaar Bart Veldkamp gewonnen. Onder zijn bezielende leiding kwam schaatser Bart  Swings ditmaal wel dicht in de buurt van een medaille.

Wel verrassend zijn de slechte prestaties van enkele echte wintersport landen. Frankrijk en Oostenrijk konden op de laatste dagen via het ski-cross, langlaufen en biathlon nog ternauwernood een plaats in de top 10 veilig stellen, maar , Zuid-Korea (6e in Vancouver), Zweden (7e in Vancouver), Japan en Finland bleven steken op een teleurstellende 12, 13e, 17e en respectievelijk 18e plaats.

Italië deed het ronduit slecht door helemaal geen gouden medaille te halen en op een 22e plaats te eindigen, nog achter Groot-Brittannië en Slowakije

Beste landen op de Winterspelen

Noorwegen verstevigde zijn leiding  in het medailleklassement aller tijden, door met een 2e plaats in de medaillespiegel van Sotsji, achter de Russen weer veel prijzen aan hun imposante totaal toe te voegen.

De stand in het eeuwig klassement wordt anders als we de prestaties van Rusland voor de uiteenvalling van de Sovjet-Unie meetellen en dit ook voor de hereniging van Duitsland doen.
In deze "eerlijkere" alternatieve tabel verslaan Duitsland(en) de Sovjet-Russische combinatie met een neuslengte. Het gewonnen goud is exact gelijk, maar de oosterburen wonnen meer zilver en brons.

                                                                 Goud-Zilver-Brons
1. BRD/DDR/Duitsland/eenheidsteam             136-135-106
2. Rusland/Sovjet-Unie/GOS                          136-103-102
3. Noorwegen                                                118-111-100
4. Verenigde Staten                                        96-102- 83
5. Canada                                                      62- 55- 53
9. Nederland                                                  37-38-35 (totaal 110)
10. Italië                                                        37-34-43 (totaal 114)
(DDR en Sovjet-Unie zijn als aparte entiteit in deze alternatieve tabel niet meegerekend)

Hiermee heeft Nederland Italië achterhaald op deze lijst van medaille winnende landen op de Winterspelen.

Italië zet geheim wapen in

Bij het sluiten van de Olympische Spelen, hebben de Italianen een geheim wapen in gezet ten einde van de "hatelijke nul "af te komen. en Nederland alsnog op de eeuwige medaillespiegel te passeren, 

Het geheime wapen is niet Xenon gas, maar een sporter die normaal gesproken in het voetbal uitkomt: Graziano Pellè, spits van Feyenoord en kanshebber op de titel van tospcorer van Nederland.
Op het onderdeel slope-style kwam Italie met een last-minute inbreng van de flamboyante aanvaller.

Het commentaar van Pellè: "Ik heb geen Xenon-gas nodig. Mijn eigen persoonlijkheid en een lichte prikkel van scheidsrechter Serdar Gözübüyük deden mij tot deze prestatie komen"
Joop Munsterman heeft namens Nederland protest aangetekend, omdat de prestatie buiten de officiële speeltijd zou hebben plaats gevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten