maandag 10 februari 2014

Nederland hunkert naar sprintgoud op 500 meter

Voor Nederland komen maandag Stefan Groothuis, Jan Smeekens en de broertjes (Michel en Ronald) Mulder in de baan. Vooral van die laatste twee wordt veel verwacht. Michel Mulder is de regerend wereldkampioen sprint en heeft als enige schaatser dit seizoen al acht 34'ers gereden.

Ronald Mulder is met 34,25 Nederlands recordhouder en is ook kanshebber op een medaille, hoewel zijn tweelingbroer Michel hem de laatste jaren wel voorbij lijkt te zijn gestreefd. Jan Smeekens als ex-wereldkampioen is ook een gevaarlijke outsider. De "Japanner uit Salland" is wereldbeker houder op de 500 meter van het afgelopen jaar.

Brede concurrentie

Maar de concurrentie is fors en komt uit alle windstreken. Joji Kato en Keichiro Nagashima uit Japan, Mo Tae-bum uit Zuid-Korea, Pekka Koskela uit Finland, Daniel Greig uit Australië en Yang Ching-shun hebben dit seizoen allemaal al aangegeven lage 34'ers te kunnen rijden en zijn daarmee automatisch kanshebber op eremetaal in Sotsji. Outsiders zijn de Pool Was en de Russen Koeznetsov, Koval en Lobkov. Zij kunnen in hun thuisland misschien ook voor verrassingen zorgen.

De mannen rijden de eerste omloop van de 500 meter om 14.00 uur. De tweede omloop begint rond 16.00 uur en om 17.00 uur is bekend wie zich de opvolger mag noemen van Mo Tae-bum, de olympisch kampioen in Vancouver vier jaar geleden.

Nederland won in het verleden brons (Lieuwe de Boer 1980) en zilver (Jan Ykema 1988) op de kortste schaatsafstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten