Rusland werd in eigen land winnaar van het medailleklassement. Onder andere bij het langlaufen was er sprake van een clean sweep. Maar de vraag rijst nu of deze prestaties volledig op eigen kracht zijn neergezet.
Russische sporters hebben tijdens zeker drie Olympische Spelen, inclusief de laatste in Sotsji, gebruikgemaakt van het edelgas xenon om hun prestaties op te vijzelen. Dit beweert de Duitse omroep WDR.
Belastende informatie
In het programma Sport Inside maakte de WDR maandag melding van wat een nieuwe en voorlopig onvindbare generatie doping zou kunnen zijn.Xenon, dat onder meer gebruikt wordt in koplampen van auto's, heeft volgens de WDR een prestatiebevorderende werking. Door het in te ademen kan een sporter de epo-productie van zijn lichaam stimuleren en zo meer rode bloedlichaampjes aanmaken. Hierdoor kunnen spieren makkelijker en langer belast worden. Onder andere bij langlaufen, schaatsen en shorttrack, ijshockey en zelfs voetbal zou het gas worden gebruikt.
Sport Inside stelt dat liefst 70 procent van de door Rusland gewonnen medailles bij de Spelen van 2004 (zomer) en 2006 (winter) mede aan het gas te danken zou zijn. Ook zouden de Russen zich de afgelopen weken bij de Winterspelen in Sotsji van Xenon hebben bediend.
De WDR zegt te beschikken over overheidsdocumenten die aantonen dat de Russische sport al ruim tien jaar xenon inzet. Het Atom-Med Centrum in Moskou zou sporters wegwijs maken in het gebruik van het gas. Het nationale sportministerie zou nauwe banden hebben met het onderzoeksinstituut, dat volgens zijn website samenwerkt met diverse sportbonden in het land. Xenon staat niet op de internationale antidopinglijst, maar het is sporters nadrukkelijk verboden hun bloed te manipuleren.
Niet op te sporen
Dopingcontroleurs kunnen voorlopig niets tegen de methode beginnen. Hoewel schommelingen in de bloedwaarden opvallen bij sporters die geregeld gecontroleerd worden via hun biologische paspoort, zijn edelgassen niet op te sporen met de geijkte testmethoden. 'Er blijven geen sporen van achter in bloed of urine', aldus dopingexpert Douwe de Boer.Hij pleit daarom voor de invoering van een derde methode om op doping te controleren: ademanalyse
Maatregelen
Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, denkt dat er op korte termijn maatregelen genomen worden over het deze vorm van manipuleren van sportprestaties.“Het gas zelf is niet schadelijk”. "Het lijkt me uitgesloten dat Xenon niet op de dopinglijst gaat komen. Het staat niet op de lijst van verboden middelen. (...)_Door de anti-dopingwereld wordt het gas echter als uiterst ongewenst gezien": aldus Ram.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten