woensdag 26 februari 2014

Italië grote verliezer in Sotsji

Nederland deed het tijdens de Winterspelen van Sotsji uitstekend door alle records op medaillegebied te verbreken. Ireen Wüst werd daarbij keizerin van Sotsji door meer medailles dan welke sporter dan ook te winnen. Ook werd  ze de koningin van de Nederlandse sporters door met vier maal goud, driemaal zilver en 1 bronzen plak Inge de Bruijn en Ard Schenk als succesvolste Nederlandse Olympiërs te verdringen.

Belgie niet op het scorebord

In schril contrast met de Nederlandse medaille oogst staan de prestaties van België, die op nul medailles in Sotsji eindigden. Niet dat dit een verrassing is, de laatste medailles op de Winterspelen werden lang geleden en ook nog eens door Hagenaar Bart Veldkamp gewonnen. Onder zijn bezielende leiding kwam schaatser Bart  Swings ditmaal wel dicht in de buurt van een medaille.

Wel verrassend zijn de slechte prestaties van enkele echte wintersport landen. Frankrijk en Oostenrijk konden op de laatste dagen via het ski-cross, langlaufen en biathlon nog ternauwernood een plaats in de top 10 veilig stellen, maar , Zuid-Korea (6e in Vancouver), Zweden (7e in Vancouver), Japan en Finland bleven steken op een teleurstellende 12, 13e, 17e en respectievelijk 18e plaats.

Italië deed het ronduit slecht door helemaal geen gouden medaille te halen en op een 22e plaats te eindigen, nog achter Groot-Brittannië en Slowakije

Beste landen op de Winterspelen

Noorwegen verstevigde zijn leiding  in het medailleklassement aller tijden, door met een 2e plaats in de medaillespiegel van Sotsji, achter de Russen weer veel prijzen aan hun imposante totaal toe te voegen.

De stand in het eeuwig klassement wordt anders als we de prestaties van Rusland voor de uiteenvalling van de Sovjet-Unie meetellen en dit ook voor de hereniging van Duitsland doen.
In deze "eerlijkere" alternatieve tabel verslaan Duitsland(en) de Sovjet-Russische combinatie met een neuslengte. Het gewonnen goud is exact gelijk, maar de oosterburen wonnen meer zilver en brons.

                                                                 Goud-Zilver-Brons
1. BRD/DDR/Duitsland/eenheidsteam             136-135-106
2. Rusland/Sovjet-Unie/GOS                          136-103-102
3. Noorwegen                                                118-111-100
4. Verenigde Staten                                        96-102- 83
5. Canada                                                      62- 55- 53
9. Nederland                                                  37-38-35 (totaal 110)
10. Italië                                                        37-34-43 (totaal 114)
(DDR en Sovjet-Unie zijn als aparte entiteit in deze alternatieve tabel niet meegerekend)

Hiermee heeft Nederland Italië achterhaald op deze lijst van medaille winnende landen op de Winterspelen.

Italië zet geheim wapen in

Bij het sluiten van de Olympische Spelen, hebben de Italianen een geheim wapen in gezet ten einde van de "hatelijke nul "af te komen. en Nederland alsnog op de eeuwige medaillespiegel te passeren, 

Het geheime wapen is niet Xenon gas, maar een sporter die normaal gesproken in het voetbal uitkomt: Graziano Pellè, spits van Feyenoord en kanshebber op de titel van tospcorer van Nederland.
Op het onderdeel slope-style kwam Italie met een last-minute inbreng van de flamboyante aanvaller.

Het commentaar van Pellè: "Ik heb geen Xenon-gas nodig. Mijn eigen persoonlijkheid en een lichte prikkel van scheidsrechter Serdar Gözübüyük deden mij tot deze prestatie komen"
Joop Munsterman heeft namens Nederland protest aangetekend, omdat de prestatie buiten de officiële speeltijd zou hebben plaats gevonden.

Russen tijdens Olympische Spelen aan het gas



Rusland werd in eigen land winnaar van het medailleklassement. Onder andere bij het langlaufen was er sprake van een clean sweep. Maar de vraag rijst nu of deze prestaties volledig op eigen kracht zijn neergezet.
Russische sporters hebben tijdens zeker drie Olympische Spelen, inclusief de laatste in Sotsji, gebruikgemaakt van het edelgas xenon om hun prestaties op te vijzelen. Dit beweert de Duitse omroep WDR.

Belastende informatie 

In het programma Sport Inside maakte de WDR maandag melding van wat een nieuwe en voorlopig onvindbare generatie doping zou kunnen zijn.

Xenon, dat onder meer gebruikt wordt in koplampen van auto's, heeft volgens de WDR een prestatiebevorderende werking. Door het in te ademen kan een sporter de epo-productie van zijn lichaam stimuleren en zo meer rode bloedlichaampjes aanmaken. Hierdoor kunnen spieren makkelijker en langer belast worden. Onder andere bij langlaufen, schaatsen en shorttrack, ijshockey en zelfs voetbal zou het gas worden gebruikt.

Sport Inside stelt dat liefst 70 procent van de door Rusland gewonnen medailles bij de Spelen van 2004 (zomer) en 2006 (winter) mede aan het gas te danken zou zijn. Ook zouden de Russen zich de afgelopen weken bij de Winterspelen in Sotsji van Xenon hebben bediend.

De WDR zegt te beschikken over overheidsdocumenten die aantonen dat de Russische sport al ruim tien jaar xenon inzet. Het Atom-Med Centrum in Moskou zou sporters wegwijs maken in het gebruik van het gas. Het nationale sportministerie zou nauwe banden hebben met het onderzoeksinstituut, dat volgens zijn website samenwerkt met diverse sportbonden in het land. Xenon staat niet op de internationale antidopinglijst, maar het is sporters nadrukkelijk verboden hun bloed te manipuleren.

Niet op te sporen

Dopingcontroleurs kunnen voorlopig niets tegen de methode beginnen. Hoewel schommelingen in de bloedwaarden opvallen bij sporters die geregeld gecontroleerd worden via hun biologische paspoort, zijn edelgassen niet op te sporen met de geijkte testmethoden. 'Er blijven geen sporen van achter in bloed of urine', aldus dopingexpert Douwe de Boer.
Hij pleit daarom voor de invoering van een derde methode om op doping te controleren: ademanalyse

Maatregelen

Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, denkt dat er op korte termijn maatregelen genomen worden over het deze vorm van manipuleren van sportprestaties.
“Het gas zelf is niet schadelijk”. "Het lijkt me uitgesloten dat Xenon niet op de dopinglijst gaat komen. Het staat niet op de lijst van verboden middelen. (...)_Door de anti-dopingwereld wordt het gas echter als uiterst ongewenst gezien": aldus Ram.





zaterdag 22 februari 2014

Nederland pakt lang verwachte titel ploegenachtervolging

Nederland heeft weer een gouden medaille aan het totaal toegevoegd. De Nederlandse herenploeg met Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij wonnen hun race tegen Zuid-Korea.

De opluchting droop er van af. Na twee makkelijke ritjes in serie en halve finale moesten de Nederlandse heren na de decepties van Vancouver en Turijn aan de bak.

Tegen de Zuid-Koreanen die al lang gebrand zijn op eremetaal op dit ondereel werd het spannend. De opening was met 0.04 voor de snelle Aziaten. Per halve ronde wisselde de leiding in de race. Maar toen Sven Kramer gas gaf halverwege werd het eerste gaatje geslagen. De Nederlanders die als een team opereerden liepen vervolgens steeds verder uit om in een nieuw Olympisch record: 3.37.71. Daarmee haalden de zilveren Koen Verweij en Jan Blokhuijsen hun eerste goud binnen. Sven Kramer had dit al op de 5 km binnengehaald. Jorrit Bergsma -die zich vanochtend terugtrok uit de ploeg -deed dit op de 10 km. Alleen op de 1500 meter werd geen goud door Nederland behaald.

Ontlading

Jan Blokhuijsen verwoordde de opluchting: "De ontlading was compleet. Er stond veel druk op. Eindelijk wonnen we nu in de achtervolging".
Op de vraag van verslaggever Bert Maalderink om nog terug te komen op het terug trekken van Jorriot Bergsma vertelde Sven Kramer: We hebben niks tegen Jorrit, integendeel zelfs. Arie (Koops, de coach red.) heeft voor deze opstelling gekozen. Als hij er voor kiest om zich terug te trekken is dat zijn besluit."

Nederlandse schaatsers met gemak naar finale achtervolging



De Nederlandse vrouwen Leenstra, Wüst en Ter Mors hadden geen enkele moeite met Japan in de halve finale van de teamachtervolging. Nederland haalt simpel de finale en laat met 2.58.43 Ook gisteren dook het trio (toen reed van Beek in plaats van Leenstra) onder de oude olympische toptijd. In de eindstrijd treft Oranje de Poolse vrouwen, die wonnen van Rusland.


Het Nederlandse team was snel vertrokken. Na 1 ronde was het verschil al 1,3 seconden. Na 3 ronden was dit al opgelopen na 4,1 seconden en besloten de Japanse dames hun krachten te sparen. De Nederlandse dames trokken vol door en spaarden niet hun krachten voor de komende finale. Met wéér een nieuw olympisch record hoeven de Nederlandse dames niet bang te zijn voor de Poolse ploeg, al zal de concentratie weer net zo goed moeten zijn als in de afgelopen ritten.



Nederlands herenteam met walk-over naar finale


Een dag eerder had de Nederlandse ploeg zowel in de series als in de halve finale een veredelde warming-up. De zwakke Fransen moesten meer dan 8 seconden toegeven op Kramer, Blokhuijsen en Koen Verweij.

In de halve finale lieten de Polen het vanaf de start al lopen om zich te concentreren op de strijd om de bronzen medaille in de kleine finale. Nederland neemt het in de finale op tegen de soepel rijdende en goed samenwerkende Koreanen. Met een tijd die maar een paar honderdste achter de Nederlandse ploeg lag zal Oranje-dat afgelopen jaar elke team achtervolging won- toch eenmaal diep moeten gaan.

Jorrit Bergsma zal niet in het team rijden. De Fries "voelde zich genaaid" en wilde niet meetrainen als hij toch niet in actie komt. Coach Arie Koops kon niet bevestigen dat Bergsma zich had teruggetrokken en wilde een relletje in de kiem smoren.

donderdag 20 februari 2014

Nederlandse mannen klaar om toe te slaan bij de achtervolging

Kopman Sven Kramer denkt geleerd te hebben van de deceptie van Vancouver, toen Nederland teleurstellend derde werd op de ploegenachtervolging

"De route naar Vancouver was een ongelooflijk individueel traject", beschreef Kramer het vorige olympische optreden. Toen begon Nederland met Kramer, Mark Tuitert en Jan Blokhuijsen als grote favoriet, maar kwam het niet verder dan brons op het teamonderdeel.

"Eigenlijk kon je dat niet eens een route noemen. De afgelopen drie, vier jaar hebben we als collectief veel met elkaar gewerkt, terwijl ik voor de Spelen van Vancouver slechts één keer eerder samen met Mark en Jan had gereden."

Kramer trainde in aanloop naar Sotsji vooral veel met oud-ploeggenoot Blokhuijsen en huidig ploeggenoot Verweij. Voordat Koops definitief bekendmaakte dat die drie ook in de kwartfinale in die opstelling op het ijs komen, stelde Kramer dat die formatie zijn voorkeur heeft.

"Ik mag er niet te veel over zeggen, daar gaat Arie over. Maar ik denk dat de afgelopen keren dat wij met zijn drieën reden heel goed zijn gegaan."

Bergsma reserve


Jorrit Bergsma, het vierde lid van het team, zal waarschijnlijk de finale niet rijden. Het is maar zeer de vraag of de Olympisch kampioen en lid van de BAM ploeg, überhaupt in actie zal komen op de ploegenachtervolging tijdens het olympische toernooi.

"Er staat een goed team", verklaarde Bergsma. "Daar heb ik vertrouwen in. De afgelopen jaren ben ik wel flink verbeterd op dit onderdeel en dichter bij de andere jongens gekomen. Ik denk dat het wel goed komt." Overigens is de status van Bergsma binnen het team aangetast sinds hij afgelopen zomer niet deelnam aan een trainingskamp op Vlieland.

"Uiteindelijk is het de keuze van de bondscoach, ik zie het wel. Natuurlijk kom ik het liefst minimaal één keer in actie", verwees Bergsma naar het feit dat hij zonder optreden ook geen medaille krijgt. "Maar het belangrijkste is dat er gewonnen wordt.""Het sterkste team moet rijden, maar als ze me nodig hebben ben ik er klaar voor" aldus de Fries

Favorietenrol


Hoewel Koops weigert te zeggen welke schaatsers de halve finale en de finale rijden, liet Kramer wel doorschemeren alle drie de wedstrijden te rijden. "Dat zal wel moeten", reageerde hij op de vraag of zijn rug dat wel aankan. "Er zijn twee races op een dag, dus zal ik twee keer in actie moeten komen."

Kramer besloot de persconferentie met te stellen dat hij niet zenuwachtig wordt van het feit dat de Noren, en ook Ivan Skobrev, de tien kilometer lieten schieten om zich optimaal voor te bereiden op de achtervolging.

"Had ik dat ook maar gedaan!", grapte de winnaar van het zilver op de langste afstand. "Maar ik ben niet nerveus. We hebben de afgelopen wedstrijden steeds glansrijk gewonnen, maar andere landen hebben de focus hier volledig op gelegd en dat maakt het wel wat spannender."

Kwartfinales ijshockey: Rusland al naar huis

De Russische ijshockeyers zijn op de Olympische Spelen in Sotsji al in de kwartfinales uitgeschakeld.Het gastland werd verslagen door Finland: 1-3. Rusland,dat sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie slechts zilver (2002) en brons (2006) won op de Spelen,begon nog goed,want via een powerplay-goal van Kovaltsjoek werd het al snel 1-0.

De Finnen,goed voor zilver en brons op de laatste twee Spelen, namen echter nog voor het einde van de eerste periode de leiding via treffers van Aaltonen en Selanne.
Selanne kegelt de Russen uit het toernooi
In de tweede periode maakte Granlund (powerplay) er 3-1 van,waarna de ploeg van sterspeler Malkov tot verdriet van de fans de schade niet meer konden herstellen. Rusland had in de poulewedstrijden ook al een smadelijke nederlaag na shoot-outs tegen de andere grote rivaal. de Verenigde Staten, geleden.

De voormalige Sovjet Unie (en het GOS) was in de periode 1954-1994 een grootmacht op ijshockey gebied. Slechts op de spelen van Squaw Valley en Lake Placid moesten de voorlopers van Rusland de gouden medaille aan thuisland Verenigde Staten laten. De overige 7 keer werd de staat Olympisch kampioen. Het ijshockey geldt voor veel Russen als meest prestigieuze onderdeel.

Canada-Letland

Olympisch kampioen Canada moest had zijn handen vol tegen het stugge Letland, dat eerder al vice-kampioen Zwitserland uitschakelde. Lang bleef het 1-1 in de spannende wedstrijd. De Letse doelman Kristers Gudlevskis dreef Canada tot wanhoop met liefst 55 saves, maar op een slapshot van Weber tijdens een Canadees powerplay moest hij passen.

Verenigde Staten-Tsjechië

In de halve finale stuit de titelverdediger op de Verenigde Staten, de verliezend finalist van Vancouver. De Amerikanen hoefden zich aanmerkelijk minder in te spannen.Ze stonden al rap met 4-1 voor tegen Tsjechië,dat met 5-2 aan de kant werd gezet.

Zweden-Slovenië

Wereldkampioen Zweden kwam tegen Slovenië evenmin in de problemen. Het won met 5-0 en stuit nu op Rusland-bedwinger Finland. Slovenie had eerder laagvlieger Oostenrijk bedwongen, maar moest nu tegen een team dat twee maten te groot was. De Zweden zijn erg goed in vorm en de kampioen van Lillehammer en Turijn geld nu weer als favoriet voor de titel. 

Ole Einar Bjørndalen schrijft geschiedenis in Sotsji.

De Noorse biatleet Ole Einar Bjørndalen heeft geschiedenis geschreven in Sotsji. Hij won woensdag met het Noorse team goud op het onderdeel gemengde estafette en pakte daarmee zijn dertiende olympische medaille, een record. Hij verbeterde daarmee het record van zijn landgenoot Bjorn Daehli.

Eerder dit toernooi won hij goud op de 10 km biathlon (sprint), maar verspeelde hij een goede klassering bij de 15 km massastart door zes missers te produceren.

Björndalen neemt team mee naar gouden record medaille

Het onderdeel gemengde estafette was voor het eerst een onderdeel op de Winterspelen.Bij dit onderdeel doen zowel mannen als vrouwen mee. De twee vrouwen per team skiën beiden zes kilometer, terwijl de twee mannen allebei 7,5 kilometer moeten afleggen. Alle biatleten hebben twee schietbeurten, één keer liggend en één keer staand

Björndalen was woensdag in het Laura Cross-country Ski & Biathlon Center samen met zijn landgenoten Emil Hegle Svendsen, Tora Berger en Tiril Eckhoff duidelijk de sterkste in de gemengde estafette. De beste atleet op de Winterspelen maakte geen fouten bij het schieten.

Noorwegen kwam ruim een halve minuut eerder over de streep dan de nummer twee Tsjechië. De Italianen eindigden op een kleine minuut als derde. De winnaars maakten in hun acht schietbeurten maar twee fouten, beiden gemaakt door Berger. Met de gouden medaille voert Noorwegen ook voorlopig het landenklassement in Sotsji aan.

woensdag 19 februari 2014

Live vanuit Sotsji: 5000 meter dames

Live blog :

16.13 einde Live blog.

16.08 Wust heeft het geprobeerd, maar moest het toch afleggen tegen de sterke Tsjechische. Ze is toch tevreden. Nooit eerder won een Nederlandse sporter vier medailles op de Winterspelen. Een vijfde lonkt. Kleibeuker straalt en had brons niet meer verwacht. "Ik ben van mijn hele leven niet zo zenuwachtig geweest" aldus de Nederlandse, die 8 jaar geleden 10e werd op deze afstand.

De einduitslag:

  1. Martina Sábliková (Tsj)  BR 6.51,54 
  2. IREEN WÜST                  6.54,28 
  3. CARIEN KLEIBEUKER           6.55,66 
4. Olga Graf (Rus)             6.55,77 
  5. Claudia Pechstein (Dui)     6.58,39 
  6. YVONNE NAUTA                7.01,76 
7. Mari Hemmer (Noo)           7.04,45 
  8. Stephanie Beckert (Dui)     7.07,79
16.05 Vreugde en verdriet. Tranen bij Kleibeuker en Nauta.

16.04 Tsjechisch goud. Het rood-wit-blauw wappert, maar niet de vertrouwde driekleur

16.03 Pechstein haalt de Nederlandse nog in, het brons is voor Kleibeuker, zilver voor Wust.

16.02 De rondetijden van Nauta lopen op, ze stort in en gaat geen medaille halen.

16.01 Nauta 2,5 achter op de Tsjechische, op koers voor brons?

16.00 Pechstein lichtjes op achterstand bij de Nederlandse

15.58 Wat kan de ervaren Duitse nog.? Beide dames hebben een snellere doorkomts dan Sablikova na 2600 meter.

15.57 Nauta in laatste rit tegen vijfvoudig Spelen  deelneemster Pechstein.

15.55 Irene Wust rijdt ook een persoonlijk record : 6.54.28  en is daarmee een dikke seconde sneller dan Kleibeuker.

15.54 Sablikova wint in 6.51.54

15.53 Wust moet laten gaan

15.52 Wust probeert aan te haken.

15.51 De aanval van Sablikova

15.50 beiden versnellen met nog 4 rondjes te gaan.

15.48 wust start snel en rijdt weg van de Tsjechische.

15.46 Moment van de waarheid. Wust tegen Sablikova

15.45 Graf rijdt lang een fractie onder het schema van Kleibeuker. In de laatste ronde verliest de Russische net te veel en eindigt een tiende langzame dan de snel finishende Rotterdamse, de tweede tijd voorlopig.

15.36 Olga Graf, winnares van brons op de 3 km, is weg. ze schaatst tegen de Japanse Ishiwaza.

15.34 Kleibeuker, 8 jaar geleden ook al actief op de Spelen, finisht in een persoonlijk record 6.55.66. Ruim de snelste met nog 6 deelnemers te gaan

15.32 Kleibeuker op weg naar de voorlopig snelste tijd. Goede race met een snelle laatste ronde.

15.27 Wust strijd in rit 7 tegen haar rivale Sablikova. Natura sluit af in rit 8

15.25 Carien Kleibeuker komt nu in rit 5 naar de start. Ze oogt nerveus, en heeft dit seizoen de snelste tijd neergezet.

15.05 De Duitse Beckert valt iets tegen en kan het goed opgebouwde schema van de Noorse niet volgen

14.55 De Noorse Hemmer bewijst dat thuisblijven helemaal niet nodig is. Ze schaatst voorlopig de snelste tijd en wint haar rit van de Russische Tsjernova.

14.40 De eerste rit is een prooi voor de Canadese Blondin.

14.35 De favorieten vandaag zijn voor titelverdedigster Martina Sablikova en Ireen Wust, die alles op alles zal zetten om toch nog een tweede gouden plak binnen te slepen. De teller in Sotsji staat voor de Brabantse op 1x goud en tweemaal zilver.

14.32 Wust, Kleibeuker en Nauta komen voor Nederland in de baan. Welke kleur zijn de medailles vandaag voor Nederland? 

14.30 Go to the start. De dames zijn gestart voor de 5 kilometer, de laatste individuele afstand bij de dames.


dinsdag 18 februari 2014

Live blog 10 kilometer heren Sotsji

Het verwachte gevecht Bergsma - Kramer kwam er op de Olympische 10 kilometer. Wederom een oranje podium, alleen kwam er een onverwachte winnaar


Einduitslag 


1. Jorrit Bergsma 12.44.45
2. Sven Kramer 12.49.02
3. Bob de Jong 13.07.19
4. Lee (Zko) 13.11.68
5. Bart Swings (Bel) 13.13.99
6. Beckert (Dui) 13.14.26
7. Dobbin (NZl)  13.16.42


LIVE:
15.55 einde live blog.  

15.50 Bergsma lijkt het goud nuchter te ondergaan.  Kramer kan het niet geloven en lijkt in shock op het podium te staan: weer geen goud op de 10 km. Toch nog brons voor Bob de Jong. Bij de afwezige Noren zal het hommeles worden. Een vierde (misschien een derde) plaats zat er voor hen wel in.

15.45 Weer een clean sweep bij de heren. Kramer zal niet blij zijn met zilver. Bergsma pakt voor het eerst goud

15.38 BERGSMA wint Goud!

15.37 Kramer bijt zich stuk op de snelste tijd en moet het afleggen tegen zijn concurrent.

15.35 Kramer levert steeds meer in met nog enkele rondjes te gaan. Nog maar 0.8 seconden voor op Bergsma.  Gaat Kramer goud verliezen? Lee gaat brons verspelen.

15.32 Lee gaat voor het brons, maar raakt steeds meer achterop.

15.30 Kramer verliest een fractie op Bergsma, maar heeft op 6 km nog 3,7 seconden voorsprong en zit maar vlak boven zijn wereldrecord

15.27 Lee kraakt, maar ook Kramer nu een rondje ruim in de 30 seconden. Sven kruist over Lee heen.

15.19 Kramer heeft niets te winnen en alles te verliezen. "de wissel" moet uitgewist worden.
De Koreaan Lee geeft goed partij en ligt zelfs een paar meter voor. Beide rijders na 2600 meter ruim 3 seconden sneller dan Bergsma. Het gaat heel hard

15.21 Bergsma fenomenaal! 12.40.44 bijna 20 seconden onder Olympisch record. nooit was iemand sneller op een laagland baan.

15.19 Bergma blijft maar 29 rondjes rijden. Wat een fantastische race. Hier gaat Kramer het moeilijk mee krijgen. nog 1 ronde . Swings klapt in elkaar en verspeelt waarschijnlijk brons

15.17 Bergsma soepel en ontketend.  na 7600 meter al 12 seconden sneller dan de Jong en maar 3 seconden boven wereldrecord. onder de 12.50? Swings op weg naar een medaille?

15.14 Bergsma al 2 seconden onder baanrecord en Olympisch record. De Belg strijd puur om de tijd van De Jong te verbeteren en ligt gelijk met zijn schema, maar ruim achter Bergsma

15.11 De Nederlander neemt na een ronde de leiding. Met nog 20 rondjes te gaan duiken beide rijders onder de tijd van De jong.

16.06 Bergsma heeft het baanrecord en is wereldkampioen op deze afstand. Kan de Fries zijn favoriete provinciegenoot verslaan? Swings en Bergsma op weg.

15.49 Juryberaad. Heeft Bob ergens een lijn overschreden? nee is het antwoord

15.48 Bob verwacht niet dat zijn tijd iets oplevert. De Leimuidenaar vond de rit in de training beter gaan. Zat niet in een trance, zegt hij teleurgesteld.

15,45  nog 2 ritten, met in elke rit een favoriete Nederlander

15.42. is het genoeg voor het podium? De Jong lijkt niet tevreden. De Belg Swings heef een PR van 13.08.  Na de dweil komt Swings, 4e op de 5 km in actie tegen Jorrit Bergsma.

15.40 op het tandvlees. De Jong lapt zijn tegenstander maar komt steenkapot binnen in 13.07.19

15.35 De jong heeft het zwaar. komt met nog  9 rondjes te gaan in de 31,5 per ronde. schema 13 minuten rond lijkt lastig te worden.

15.30 Bob de Jong, niet de jongste meer met 37 jaar, rijdt ook tegen een Duitser : Baumgartner. De Nederlander is na 2800 meter al 6,38 seconden sneller dan Beckert. Baumgartner is ook bijna 3 seconden sneller.,maar komt al snel de man met de hamer tegen

15.25 Beckert rijdt een uitstekend laatste deel. in de laatste 10 rondjes buigt hij de achterstand om in een voorsprong van 2 seconden.

15.20  Beckert ligt al 5 seconden achter op Dobbin. Ligt wel onder schema van zijn landgenoot.

15.15 Babenko uit Kazachstan rijdt ma de eerste dweil tegen de Duitser Beckert.

14.47 Luid aangemoedigd wint de Rus met 6 honderdste verschil de prestigestrijd

14.45  op de honderdste gelijk met nog  2 rondjes komen de Amerikaan en Rus exact gelijk door. Ook de rondetijd is gelijk. wie gaat het spannende  duel winnen?

14.40 De Rus Sejajev en de pas 17 jarige amerikaan lehmann zijn onderweg. Ze zullen de tijd van Dobbin niet gaan verbetereren. De Rus ligt halverwege voor, maar Lehmann komt terug

14.30 Shane Dobbin neemt afscheid van de Olympische Spelen met een voorlopig snelste tijd. De Kiwi is ruim 11 seconden sneller dan de Amerikaan Meek en finisht in 13.16.42
In zijn rit gaat hij halverwege voorbij de Duitser Geisreiter die voorlopig 2e staat. De lange Duitser eindigt 3 seconden achter de Nieuw-Zeelander. Beide tijden zullen niet genoeg zijn voor een medaille, is de heersende opinie

14.15 De eerste rit is voor de Amerikaan Patrick  Meek. Hij wint afgetekend van de Pool Druszkiewicz

14.00 We zijn begonnen!

13.55 Wordt het een clean sweep voor Nederland?

13.50 Gaat Sven zich revancheren en goud pakken, na zijn fatale wissel in Vancouver?

-- Teleurstelling!
helaas haken de Noren en de Rus Skobrev af. Zij denken te weinig kansen te hebben,. De Noren zijn voor het eerst afwezig op een 10 km. Ze hopen meer kans te maken op de ploegenachtervolging.

-- De loting is bekend . Slechts 7 ritten. In rit 5 Bob de Jong. De rit erna Jorrit Bergsma en in de laatste rit zal favoriet Sven Kramer het opnemen tegen Olympisch kampioen Lee uit Zuid-Korea


Ongekende hegemonie Nederlandse schaatsters op 1500 meter

Een clean sweep bij de Olympische Spelen door het Nederlandse vrouwenschaatsen op de 1500 meter betekende een keiharde uppercut voor de internationale concurrentie. Zelfs de vierde plaats was voor de laatste Nederlandse deelneemster. De laatste keer dat een land de plaatsen 1 tot en met vier op een onderdeel bezette was in 1972 bij het rodelen. De Oost-Duitse ploeg verrichte hetzelfde huzarenstukje.

Verrassing

Met een fenomenaal Olympische record was Jorien ter Mors de onbetwist sterkste rijdster op de metrische mijl.
De 24-jarige Ter Mors kwam al voor de dweilpauze in actie en dook met 1.53,51 ruim twee seconden onder het baanrecord, dat Ireen Wüst vorig jaar had gereden in haar gouden race op de WK afstanden. Alle anderen beten de tanden stuk op de toptijd, inclusief favoriete Wüst. De titelhoudster won zilver met 1.54,09. Lotte van Beek (1.54,54) en Marrit Leenstra (1.56,40) maakten de oranje topvier compleet. Leenstra wist de Russische Fatkoelina - (winnares van het zilver bij de 500 meter) zes honderdste voor te blijven. In de laatste rit verloor de Friezin het brons aan van Beek. Wust pakte haar derde medaille, na succes op de 3000 en 1500 meter.

Vreemd genoeg leek van Beek het meest blij met haar plak.

Een emotionele ter Mors droeg de overwinning op aan haar grootste fan en vorig jaar overleden vader
'Als ik iets win in Sotsji, dan zal ik dat aan hem opdragen. Dat weet hij, dat heb ik mijn vader van tevoren al verteld', zei de winnares eerder in het AD. Gistermiddag loste ze haar belofte in.

Bijnummer

Het was 'een speciale medaille' voor haar, aan het eind van 'een zwaar jaar'. 'Maar we zijn er nog niet, hè', zei de vlaggendraagster van Nederland , aangezien ze op nog twee van de 6 onderdelen uitkomt. Later zou Ter Mors net als haar coach Jeroen den Otter verklaren "het goud zo te willen inruilen voor een shorttrack medaille". Shorttrack is haar favoriete sport. Een dag eerder kwam ze nog uit op de 1500 meter waar een vierde plaats werd behaald in de finale. Bij het langebaanschaatsen later pakte met haar vierde race in twee dagen op "haar bijnummer" wel een medaille.

Na afloop was het commentaar van voormalig wereldkampioen Rintje Ritsma niet mals op met name de uitspraak van de den Otter. "Die man heeft een klap van de molen gehad", en "

zondag 16 februari 2014

Nederland land met voorlopig meeste medailles

Nederland beleeft ongekend succesvolle Spelen. Het record aantal medailles van Nagano werd al een week voor het einde van de Spelen verpulverd. Met het zilver van Verweij en de ongekende oorwassing van de vrouwen op de 1500 meter klimt de Oranje equipe naar een fantastische tweede plek op de ladder in het medailleklassement. Met 5 gouden, 5 zilveren en 7 bronzen plakken heeft Nederland zelfs meer medailles binnen gesleept dan welk ander land dan ook. De Verenigde Staten en Rusland hebben momenteel 1 medaille  minder (16). Duitsland leidt het klassement met 7 gouden medailles, waarvan 4 bij het rodelen.

100e medaille voor Koen Verweij

De medaille van Verweij betekende de 100e medaille voor Nederland tijdens de Winterspelen ooit.In het medailleklassement aller tijden houdt Nederland haar 13e plaats vast en komt op  103 medailles in totaal. Wel ligt een stijging voor de hand, aangezien de voormalige DDR geen medailles meer zal pakken,. Het voormalige Oost-Duitsland staat op 39 goud en 110 totaal.

Lees verder voor een overzicht van de medaillespiegel voor Sotsji 2014

Verweij mist goud met bizar verschil

Koen Verweij heeft zaterdag op drie duizendsten van een seconde het goud gemist op de 1500 meter in Sotsji. De Pool Zbigniew Brodka mocht zich tot olympisch kampioen laten kronen.
Verweij eindigde in een bloedstollende slotrit net als Brodka in 1.45,00, waardoor niet direct duidelijkheid was wie het goud had gepakt.
De Pool bleek echter drie duizendsten sneller te zijn geweest en bezorgde zijn land het eerste schaatsgoud ooit. Denny Morrison uit Canada pakte het brons.
Titelverdediger Mark Tuitert greep net naast de medailles. Hij eindigde als vijfde. Stefan Groothuis en Jan Blokhuijsen, de andere twee Nederlanders eindigden respectievelijk als twaalfde en dertiende.
Tuitert reed een vlakke race en had alleen in de laatste ronde iets te veel verval. Met 1.45,42 kwam de gouden medaillewinnaar van Vancouver net tekort om in de nadagen van zijn carrière nog een keer voor olympisch succes te zorgen. Tuitert beraad zich over een afscheid van de topsport.

Verweij teleurgesteld na verlies goud op 1500 meter

Blokhuijsen, die door het afzeggen van Sven Kramer van start mocht gaan op de mijl, zette als eerste een scherpe tijd neer. Hij kwam tot 1.46,50, maar wist dat zijn kans op een medaille klein was toen landgenoot Groothuis enkele ritten later op het ijs verscheen.
De kersverse olympisch kampioen van de kilometer dook met 1.46,08 bijna een halve tel onder de tijd van de schaatser van Team Corendon en ging met de leidende tijd de dweil in. Toen gaf hij echter al te kennen dat die tijd ook voor hem geen medaille zou opleveren.
De Noord-Hollander had moeite om de teleurstelling te verwerken. "Ik deed mijn best om te lachen op het podium, maar dat was erg moeilijk. Hopelijk ben ik straks blij met zilver en baal ik hier niet vier jaar van."
"Mijn roomie Ireen Wüst zal wel begrijpend zijn en ik zal wel op mijn flikker krijgen van Kramer. Geen slag voor mijn harses hoor, maar ik had het goud ook gewoon moeten pakken", aldus Verweij, gevraagd naar de verwachte reacties bij terugkomst in het olympisch dorp.

vrijdag 14 februari 2014

Nederland naar recordhoogte met zilver en brons bij vrouwen

Nederland is op 12 medailles gekomen, vier meer dan in Vancouver! Ireen Wüst en Margot Boer beklommen op de olympische 1000 meter respectievelijk als tweede en derde het podium, waardoor Nederland een vierde plaats inneemt op de medaillespiegel. Hiermee zijn de Winterspelen voor Nederland nu al het succesvolste ooit

Zowel Wüst als Boer reden naar hun tweede plak van deze Winterspelen. Eerder kroonde de 27-jarige Brabantse zich op de drie kilometer tot olympisch kampioene en was Boer op de 500 meter ook al goed voor brons.
Wüst kwam in de 17e rit tegen Brittany Bowe in 1.14,69 over de streep. Margot Boer klopte een race eerder in het laatste gedeelte de Russische favoriete Olga Fatkoelina. De 28-jarige Nederlandse sprintster miste op andere toernooien vaak net het podium. Nu "viel het kwartje wel goed"en klokte ze 1.14,90.

Vroege beslissing


Hong Zhang noteerde al voor de dweilpauze de winnende tijd van 1.14,02. Op deze tijd - en het eerste Chinese schaatsgoud ooit - beet iedereen zich in het vervolg van de 1000 meter stuk.
De overige twee Nederlandse deelneemsters kwamen net tekort.  Lotte van Beek (22) eindigde in 1.15,10 op een 5e plek. Leenstra (24) kwam in 1.15,15 over de finish en zag zich daarmee als 6e terug op het scorebord. Met vier schaatsers bij de eerste zes werd de Nederlandse suprematie bij het schaatsen andermaal bevestigd.


Vreugde en verdriet

Zo blij als Boer was met brons, zo teleurgesteld was Wust met het zilver. De fanatieke alleskunner was met een doel gestart: goud. Gerard Kemkers moest na afloop op haar inpraten dat de Nederlandse een prima prestatie had neergezet en een hogere klassering vandaag niet mogelijk was. Voor Wust is het een mooie prikkel om bij de 5000 meter weer volop te vlammen.



woensdag 12 februari 2014

Winnen is belangrijker dan meedoen

 Winnen is belangrijker dan meedoen. Dat moet de Canadees Gilmore Junio gedacht hebben. Een dag voor de spelen gaf hij zijn startbewijs aan zijn landgenoot Danny Morrison. "Hoe Denny nu schaatst, denk ik dat hij meer kans maakt op succes dan ik. Het is beter voor het team als hij gaat rijden", zei Junio voorafgaand aan de 1.000 meter.

Eigenlijk reserve

Morrison verscheen dus toch onverwacht aan de start, omdat hij bij de trials in Canada onderuit ging in de laatste 50 meter en niet snel genoeg was bij zijn herkansing.
Morrison mocht wel afreizen naar Sotsji omdat hij zich plaatste voor de 1.500 meter. Hij werd zodoende ook de reserve op de kilometer.
Die gedachte was niet verkeerd, omdat Morrison in de huidige wereldbekerstand zesde staat. Ook wist hij in zijn carrière drie keer een medaille te pakken op de 1.000 meter bij de WK afstanden.

Voordeel voor Morisson

De keuze van Junio pakte goed uit. Hij kreeg gelijk. De Canadees eindigde slechts 0,04 seconden achter olympische kampioen Groothuis en veroverde zilver. Morrison, die vaak pech heeft, al dan niet gehinderd door zenuwen, faalde vaak op de Winters Spelen. Dat hij pas een dag van te voren wist dat hij mee mocht doen is dan ook een voordeel. Hij had geen tijd meer om er veel over na te denken. Knallen en gaan! Dat deed de Canadees ook, die de race van zijn leven schaatste en bijna goud pakte. Hij noemde de geste van Junio een geweldig gebaar. Na afloop bedankte hij Junio in de camera: "Thank you Gilmore."

for Closing Ceremonies flag bearer! This guy showing everything that is Canadian pride and Olympic Pride.

Groothuis pakt eindelijk zijn 1000 meter goud


Stefan Groothuis heeft het geflikt. Na jaren van pech en volharding pakt de Nederlandse specialist het goud en schreeuwt het uit: "Eindelijk! In de race van zijn leven en in een nieuw baanrecord (1.08.39) wordt hij eerste op de 1.000 meter. Het brons is ook voor Nederland. Michel Mulder rijdt twee Duitsers van het podium (1.08.74). Nico Ihle en Stefan Schwarz worden vier en vijf. Routinier Danny Morrison -die eigenlijk niet zou starten - uit Canada grijpt zilver, kwam dichtbij maar kwam 4 honderdste tekort. Shani Davis, de grootste favoriet wordt teleurstellend 7e. In een rechtstreeks duel won Koen Verweij van de Amerikaan (6e), maar verloor een medaille. Mark Tuitert stond lang aan de leiding, maar moest met een 10e plaats genoegen nemen.

Een Twitter verslag:

Het is hem gelukt! GOUD voor op de 1.000 meter. pakt BRONS.

  1. Ja hoor!! Weer goud! Stefan Groothuis doet het.
  2. Motor Boem! ook Koreaan Mo Tae- Bum blaast zich op. Nu laatste rit. Groothuis zeker een medaille, ik denk GOUD!
  3. Groothuis op koers voor goud! Davis en Verweij halen het niet: 7e en 6e 2 ritten nog.
  4. Het antwoord is nee. want verpulvert de tijd van Schwarz.: 1.08.39 ook Ihle sneller
  5. Gaat Schwarz na Uwe Jens mey(1988) en Zinke (1992) voor een nieuwe medaille voor Duitsland zorgen?
  6. Dat was niet lang wachten: 1.08.89 van de Duitser Samuel Schwarz
  7. We hebben ook weer een Noor aan het internationale front: Lorentzen, 0,04 achter Tuitert. het is wachten op de winnende tijd in 1.08#OS2014
  8. Australier Craig opent supersnel maar bijt zich volledig stuk op de snelste tijd van Tuitert
  9. Dweilpauze bij 1000 meter niet blij: "ik denk dat dit net genoeg was voor een zesde plaats, geen gouden tijd"
  10. Tuitert doet het weer prima: 1.09.29 Na vier ritten snelste tijd. Hoeveel rijders gaan hier nog onder komen?
  11. stand na 3 ritten: 1.Yukov 1.09.81, 2)bokko 3)deHaitre (Can) . nu tuitert
  12. Onbedoeld grappig, die Wennemars. In interview met Davids neemt hij Shani niet serieus. Na afloop: "Shani moet proberen serieuzer worden"
  13. Sven geeft Olympische 1500 meter plek op